Lähimatkailua lahden yli: Matkavinkit Tallinnaan

Updated: Jun 1


Tallinna.
Karttakiitureiden parhaat matkavinkit Tallinnaan.

Koronatilanteen hieman hellittäessä voimme taas alkaa suunnitella matkoja ulkomaille, kuten naapurimaa Viroon.


Tässä artikkelissa jaamme parhaat matkavinkit Tallinnaan ja kerromme, mitä kaikkea Tallinnassa voi tehdä.


Artikkelin lopussa käsittelemme lahden yli tapahtuvan lähimatkailun ilmastovaikutuksia ja sitä, miten matka Tallinnaan onnistuu näin korona-aikana.


Tallinnan vanhakaupunki on Unescon maailmanperintökohde

Jos olet joskus käynyt Tallinnassa, olet käynyt todennäköisesti ainakin Tallinnan vanhassakaupungissa.


Päiväristeilijä ehtii juuri ja juuri kipittää vanhaankaupunkiin, lounastaa, tehdä tovin ostoksia (esimerkiksi joulutorilla) ja tepastella takaisin laivaan.


Tallinnan 1200-1500-luvuilla rakennettu vanhakaupunki onkin erittäin kaunis ja hyvin säilynyt. Se valittiin jopa Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1997, eli joitain vuosia Viron uudelleen itsenäistymisen jälkeen.


Tallinna on kuitenkin muutakin kuin vain historiaa ja turistien kansoittamaa vanhaakaupunkia.


Kerron tässä artikkelissa myös muita alueita koskevat matkavinkit Tallinnaan, mutta keskiaikainen vanhakaupunki saa itseoikeutetusti aloittaa vinkkilistan.


Mitä tehdä vanhassakaupungissa?

Tutustu vanhaankaupunkiin ja sen mukulakivikatuihin, käsityöläismyymälöihin ja viihtyisiin ruokapaikkoihin jalkaisin. Ihmettele 20 puolustustornia ja lähes kaupunginmuuria, mitä on säilynyt näihin päiviin asti peräti 1,9 kilometrin verran.


Kaupunkireissun hailaitteja ovat myös:

  • Pohjois-Euroopan ainoa säilynyt goottilainen raatihuone

  • Euroopan vanhin edelleen toiminnassa oleva apteekki (toiminut ilman taukoja vuodesta 1422)

  • Toompean mäen näköalatasanteet

  • Tallinnan kaupunginmuseo ja Viron historiallinen museo

  • KGB:n vankisellit (pahamaineisen KGB:n päämaja toimii nykyään asuintalona, museona sekä ravintolana ja viinibaarina)


Tallinnan kaupunginmuseo yllättää. Homeisten ja pölyisten esineiden sijasta voit käydä tutustumassa (myös) kaupunginmuseon uuteen näyttelyyn Siveetön Tallinna (avoinna 2.4.2022 asti).


Siveetön Tallinna on katsaus tallinnalaisten makuuhuonekäyttäytymiseen aina 1400-luvusta toiseen maailmansotaan asti. Museovieras saa tietää (ehkä enemmän kuin edes halusi) niin tallinnalaisten haluista, prostituutiosta kuin pornografian historiastakin.


Tarkasta museon aukioloajat osoitteesta visittallinn.ee: sieltä löydät myös ajankohtaiset hintatiedot ja muut matkavinkit Tallinnaan.


Ruokailemassa kannattaa käydä Vene-kadulla, missä paikallisetkin käyvät herkuttelemassa esimerkiksi intialaisen tai välimerellisen keittiön antimilla. Illan kruunaa vierailu kadun samppanjaravintolassa.


Jos aterioit mieluiten seisaallaan tai etsit maistuvia take away -annoksia, tsekkaa Asematorin fantastinen ruokatori.


Varoitus: georgialainen hatsapuri ei ole niin hyvää kuin sen sanotaan olevan, ellei sitten ole suuri mauttoman juuston ja rasvaisen vehnätaikinan ystävä (tai tunne jostain muusta syystä pakottavaa tarvetta korottaa kolesteroliarvojaan).


Jos kaikki eroottisuus ja/tai keskiaikaisuus alkaa kyllästyttää, käy imaisemassa elinvoimaa värikkäästä ja boheemista Kalamajan alueesta. Kalamajaan pääsee kävellen vanhankaupungin joka kolkasta.


Vieraile myös Tallinnan ydinkeskustan ulkopuolella

Kun vanhakaupunki, Kalamaja ja satama-alueen SuperAlko on nähty, voit lähteä tutustumaan raitiovaunulinjojen kaukaisempiin pysäkkeihin.


Paikalliset voivat käyttää julkista liikennettä ilmaiseksi, mutta liput eivät ole hinnan kiroissa. Tunnin lippu maksaa 1,50 euroa, ja 24 tunnin lipun saa jo 4,50 eurolla.


Mikäli sinulla on Tallinn Card (kerron kohta siitä lisää), voit sinäkin ajella mielin määrin maksamatta siitä euroakaan.


Kadriorg

Raitiovaunu 1 tai 3 vie sinut vihreälle ja vehreälle Kadriorgin asuinalueelle. Sieltä löydät näyttävän keisarillisen palatsin, Viron kehutuimmat taidemuseot ja tallinnalaisten suosikkipuiston.


Tallinnassa on joutsenia.
Tallinnan matkalla törmännee useisiin joutseniin.

Kadriorgin 300-vuotiaassa puistossa on tunnelmallisia kanaaleja ja suihkulähteitä, joutsenlampi ja Viron presidentin linna.


Palatsissa on oma taidemuseonsa, mutta alueelta löytyy myös Kumu-taidemuseo, mikä on samalla kertaa nykytaiteen keskus ja Viron kansallisgalleria.


Jos mukana on pikkuväkeä, suunnatkaa Lastenmuseo Miiamiin, missä saa ihan luvan kanssa koskea näytteillä oleviin esineisiin.

Pirita

Mikäli pidät meri-ilmasta historiallisilla maamerkeillä ryyditettynä, käväise Piritan kaupunginosassa ja Piritan rantatiellä.


Matkaa voi taittaa myös polkupyörällä. Voit tuoda sen tullessasi Suomesta tai vuokrata sellaisen paikan päältä.


Piritasta löydät myös Maarjamäen linnan sekä viihtyisän uimarannan. Uimaranta (yksi Tallinnan viidestä julkisesta uimarannasta) on suosittu myös talvella.


Huimapäille suosittelemme Viron korkeimman rakennuksen eli Tallinnan TV-tornin (314 metriä) valloittamista. Pääset 175 metrin korkeuteen hissillä, ja halutessasi voit pukea valjaat ja kävellä ihan tornin reunalla turva-aidan ulkopuolella


Itse tosin suuntaisimme mieluummin Tallinnan kasvitieteelliseen puutarhaan tai vaikka keskiaikaisen Piritan luostarin raunioille.


Piritalle pääsee esimerkiksi busseilla 5 ja 8. Kasvistieteelliselle puutarhalle ja TV-tornille vievät bussit 34A ja 38.


Rocca al Mare

Rocca al Maressa sinua odottavat 2,5 kilometrin mittainen rantakatu, Tallinnan eläintarha (muun muassa jääkarhuja) ja Viron ulkoilmamuseo (taverna, tuulimyllyjä ja esimerkiksi paloasema 1700-1900-luvuilta).


Viron ulkoilmamuseoon, eläintarhaan ja Rocca al Maren kauppakeskukseen pääsee Tallinnan rautatieasemalta lähtevillä linja-autoilla 21 ja 21B.


Tallinnan saaret Aegna, Naissaar ja Prangli

Aegna, Naissaar ja Prangli sijaitsevat noin tunnin merimatkan päässä Tallinnasta.


Lähde matkaan Leppneemen satamasta, joka sijaitsee Viimsissä aivan Tallinnan kupeessa.


Jokaisella saarella voi ruokailla ja yöpyä. Saariin voi tutustua joko oppaan johdolla tai itsenäisesti.


Aegnan vahvuus on rikas luonto. Tämä on paras vaihtoehto vaeltamiseen. Käy tsekkaamassa ainakin vuosisatainen ja hyvin mystinen kivilabyrintti.


Naissaar on yksi Viron suurimmista saarista. Siltä löytyy jopa rautatie! Neuvostoaikaisten jäänteiden ja upeiden hiekkarantojen lomassa pidetään usein musiikkifestivaaleja.


Pranglilla asuu noin 170 henkeä. Se on samalla ainoa pohjoisvirolainen saari, jolla on asuttu vakituisesti yli 600 vuoden ajan.


Paras vinkki Tallinnaan matkaaville

Paras vinkki Tallinnaan matkaaville on tämä:


Hanki Tallinn Card etukäteen verkosta

Voit ostaa kortin osoitteesta visittallinn.ee. Verkosta saat kortin euron halvemmalla, ja senkin rahat voit sitten säästää lomamatkaa varten.


Etukäteisostoksen myötä voit myös kokea valmistautuneesi tulevaan lomareissuun hyvin.


Tallinn Card
Tallinn Card maksaa 28-64 euroa.

Kun sinulla on 24, 48 tai 72 tunnin Tallinn Card, saat kaiken tämän:

  • Ilmainen sisäänpääsy yli 40 museoon ja muuhun nähtävyyteen Tallinnassa

  • Ilmainen joukkoliikenne

  • Etuja ja alennuksia kahviloissa, ravintoloissa, kaupoissa, opastetuilla kierroksilla ja viihdekohteissa

  • Pääsy jonon ohi muun muassa Tallinnan TV-torniin

Jos et aio käydä kuin museossa tai parissa, tarkasta etukäteen, onko niillä tarjouspäiviä. Esimerkiksi Viron taidemuseon toimipisteisiin pääsee edullisesti joka kuukauden viimeisenä keskiviikkona.


Tuolloin kannattaa toki varautua ruuhkiin. Jos et pidä ihmispaljoudesta, pyri käymään nähtävyyksillä arkisin ja etenkin arkiaamupäivisin.


Tallinnan matkan plussat ja miinukset

Päiväretki, viikonloppuloma tai pidempi reissu Tallinnaan on monessa mielessä hyvä idea.


Tallinnaan on vain lyhyt matka.


Tallinnan hintataso on edullinen, mutta halutessasi voit tietenkin upgreidata matkasi luksustasolle tekemällä hintavia valintoja esimerkiksi hotellien ja ravintoloiden suhteen.


Tallinnassa pärjää oikein hyvin englannilla, ja usein myös suomella.


Tallinnassa on paljon nähtävää ja koettavaa, ja se on matkakohteena varsin turvallinen moneen muuhun paikkaan verrattuna.


Valuuttana käyvät eurot, ja monet operaattorit antavat käyttää puhelinta ja mobiilidataa samalla hinnalla kuin Suomessa.


Huonoina puolina voidaan mainita kolea ilmasto (monet suomalaiset haluavat lomillaan johonkin lämpimään) ja se, että Tallinna on ehkä liiankin tuttu.


Jos kuvittelemme edes alitajuisesti, ettei tutulla paikalla ole meille enää mitään annettavaa, emme näe kaikkea kauneutta ja ainutlaatuisuutta ympärillämme.


Tämän takia saatamme pysähtyä huomaamaan oman kotikaupunkimme upeuden vasta, kun joku turisti sitä meille ääneen ihmettelee ja melkein kädestä pitäen osoittaa.


Myös se on huono puoli, että Tallinnan matka kuormittaa ympäristöä yllättävän paljon, vaikka maa sijaitsee aivan naapurissamme.


Lähimatkailu ja etenkin maata pitkin matkustaminen ovat olleet pinnalla jo pitkään. Tähän vaikuttaa moni asia, mutta päällimmäisenä taitaa olla huoli ilmastosta ja matkustamisen aiheuttamista päästöistä.


Esimerkiksi rajan takaiseen Vienan Karjalaan pääseekin maitse, mutta näin ei ole asian laita silloin, kun edessä on matka Tallinnaan.


Tallinnaan päästäkseen on ylitettävä meri (Helsinki-Tallinna-tunnelihanke on toistaiseksi jäissä), ja se tarkoittaa joko meri- tai lentomatkaa.


Risteilymatka voi saastuttaa jopa enemmän kuin lento!


Laivayhtiöt Tallink Silja ja Viking Line ovat pyrkineet vähentämään päästöjään muun muassa muokkaamalla aikataulujaan hitaammiksi ja hyödyntämällä satamissa maasähköä polttoaineen sijaan, mutta päästöt ovat silti merkittävät.


Helsingin Sanomien mukaan Tallink olisi tuomassa uuden My Star -aluksen Helsingin ja Tallinnan väliselle reitille jo muutaman kuukauden päästä, eli keväällä 2022.


Tämä ja yhtiön toiseksi uusin alus Megastar kulkevat Ing:llä, eli nesteytetyllä maakaasulla. Se aiheuttaa vähemmän haitallisia rikki-, typpi- ja pienhiukkaspäästöjä kuin diesel tai raskas polttoöljy. mutta lng on yhtä kaikki fossiilista polttoainetta.


Fossiilista polttoaineista ei päästäne eroon vielä seuraaviin pariinkymmeneen vuoteen, joten laivamatka kasvattanee matkustajan hiilijalanjälkeä merkittävästi myös lähitulevaisuudessa.


(Siltä varalta, että Suomen tai Viron koronatilanteessa on tapahtunut muutoksia, suosittelen tarkastamaan ajankohtaiset tiedot matkustamisesta ja siihen liittyvistä rajoituksista osoitteesta finlandabroad.fi)


0 comments