Spirulina - sisäisesti nautittava aurinkovoide

Updated: Aug 12, 2021

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **

Spirulinakuuri kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen etelänmatkaa.
Spirulinakuuri kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen etelänmatkaa.

Spirulina on pienikokoinen makean veden yksisoluinen levä, jota on ollut olemassa maapallolla esiintyvän elämän alusta asti.


Sitä viljellään trooppisilla alueilla altaissa rohdos- ja ravintokasviksi. Spirulinan kaksi käytössä olevaa lajia ovat Spirulina platensis ja Spirulina maxima.


Tässä artikkelissa kerron lisää spirulinan tarjoamista hyödyistä. Etenkin matkailijoiden ja travellerien kannattaa tutustua tähän merilevään.


Spirulina on todella ravinteikas

Spirulina sisältää runsaasti hyödyllisiä ravintoaineita, ja sitä pidetäänkin yhtenä maailman ravinteikkaimmista ruoista.


Jopa maailman terveysjärjestö WHO on myöntänyt spirulinan hyödyt, ja suosittelee sitä muun muassa aliravitsemuksen torjumiseen.


NASA puolestaan on ehdottanut tätä monipuolista levää yhdeksi ensisijaisista viljelykasveista pitkillä avaruuslennoilla.


Spirulinaa käytetään monipuolisesti niin elintarvike-, ravintolisä- kuin kosmetiikkateollisuudessakin.


Spirulina sopii erityisesti esimerkiksi kasvissyöjille ja urheilijoille, mutta kuka tahansa voi hyötyä spirulinan käytöstä.


Tämä artikkeli on toteutettu kaupallisessa yhteistyössä Hyvinvoinnin Tavaratalon kanssa.


Hyvinvoinnin Tavaratalo myy *laadukkaita spirulinatuotteita, joiden avulla herkkänahkainenkaan matkailija (kuten Pekka) ei pala tropiikissa, ja mitkä hillitsevät (Marjan) verensokerivajareista johtuvia kiukkupuuskia.


Spirulinajauhetta voi sekoittaa vaikka smoothien joukkoon.
Spirulinajauhetta voi sekoittaa vaikka smoothien joukkoon.

Miten spirulinaa käytetään?

Spirulinaa suositellaan käytettäväksi noin 1-2 ruokalusikallista, eli 3–30 grammaa päivässä.


Ensimmäistä kertaa spirulinaa käyttävän kannattaa aloittaa varovasti, ja lisätä määrää vähitellen.


Tavallinen annos on 1–2 teelusikallista, kun taas paljon urheilevat henkilöt voivat käyttää jopa 2 ruokalusikallista päivässä.


Spirulinajauhe lisätään nesteeseen, esimerkiksi mehuun tai veteen. Spirulinaa voi sekoittaa myös smoothieen tai salaattikastikkeeseen.


Spirulina ei kuitenkaan korvaa terveellistä ruokavaliota.
Spirulina ei kuitenkaan korvaa terveellistä ruokavaliota.

Mitä hyötyä spirulinasta on?

Spirulinalla on monia positiivisia vaikutuksia.


Se sopii mainiosti esimerkiksi laihdutuksen tueksi, sillä se voi hillitä ruokahalua, ja auttaa pysymään hyvässä kunnossa laihdutuksen aikana.


Lisäksi spirulina muun muassa säätelee verenpainetta, kolesterolia ja verensokeritasapainoa, lievittää allergioita ja tulehdusta, puhdistaa maksaa ja munuaisia, lisää vastustuskykyä ja poistaa elimistöstä kuona-aineita.


Spirulinan on myös todettu ehkäisevän auringossa palamista, ja takaavan kauniin rusketuksen.

Spirulina sisältää fykosyaniinia, joka on vahva vesiliuokoinen antidioksidantti. Se muun muassa tehostaa veren muodostusta, ja säätelee veren valkosolutuotantoa.


Lisäksi fykosyaniini auttaa maksaa ja munuaisia puhdistamaan epäpuhtauksia, ja suojaa maksaa vapailta radikaaleilta.


Lisäksi se vahvistaa kehon immuunijärjestelmää. Fykosyaniinia ei ole missään muissa kasveissa kuin spirulinassa.


Kannattaa myös huomioida, että immuunijärjestelmää aktivoivan vaikutuksensa vuoksi spirulina saattaa pahentaa autoimmuunisairauksia sairastavien oireilua.


Esimerkiksi nivelreumaa tai lupusta sairastavan kannattaa siis konsultoida lääkäriä ennen spirulinan käytön aloittamista.


Spirulina on matkailijallekin sopiva superfood.
Spirulina on matkailijallekin sopiva superfood.

Mistä spirulinaa saa?

Sinilevien immuunijärjestelmää aktivoivista vaikutuksista on tehty kattavasti erilaisia tutkimuksia, ja niiden on todettu vähentävän tulehduksista johtuvaa turvotusta, sekä edistävän erilaisista virusinfektioista toipumista.


Spirulina on siis todellista superfoodia, ja se on hyödyllinen lisä kenen tahansa ruokavalioon.


Toki kannattaa kuitenkin muistaa, että spirulinalla, tai millään muillakaan superfoodeilla tai lisäravinteilla ei tulisi korvata terveellistä ja monipuolista ruokavaliota, vaan parhaiten ne soveltuvat jo valmiiksi terveellisen ruokavalion tueksi.

Spirulinaa myydään hyvin varustelluissa elintarvikeliikkeissä sekä esimerkiksi *Hyvinvoinnin Tavaratalon verkkokaupassa.


Sieltä löydät myös *aurinkovoiteet, luomutuotteet, ekopesuaineet ja luonnonkosmetiikkatuotteet.Mitkä ovat spirulinan vaikuttavat aineet?

Jopa 70 prosenttia spirulinasta on hyvin imeytyvää, välttämättömiä aminohappoja sisältävää proteiinia.


Spirulina sisältää myös noin 2–3 prosenttia rasvoja, sekä 16–20 prosenttia hiilihydraatteja. Rasvoista suuurin osa on tyydyttymättömiä rasvahappoja, muun muassa gammalinoleenihappoa.


Lisäksi spirulina sisältää runsaasti erilaisia hyödyllisiä kivennäisaineita, kuten rautaa, sinkkiä, mangaania, magnesiumia, kaliumia, kuparia, fosforia, kuparia ja kalsiumia.


Kaiken edellä mainitun lisäksi spirulina sisältää myös lehtivihreää, fykosyaniinia, ksantofyllia, betakaroteenia, B-vitamiineja sekä K- ja E-vitamiinia.


Toimiiko se: onko spirulinasta mitään hyötyä?

Porkkana, chlorella ja spirulina sisältävät yhdisteitä, mitkä saavat ihon sietämään paremmin aurinkoa.


Syömällä näitä raaka-aineita voit välttää palamisen ja saada kauniin päivetyksen.


Pakkohan spirulinaa oli testata, koska Pekka palaa auringossa lähes poikkeuksetta.


Vaikka hänellä on aina hattu (minkä hän hukkaa puolivälissä matkaa ja joutuu loppureissun ajan sitomaan päähänsä huivin tai t-paidan) ja hän käyttää aurinkosuojavoidetta kertoimella 40 tai 50, hän palaa aina.


Aurinko ja kuumuus saavat häneen kehoonsa myös ”hikifinnejä”. Viimeistään puolivälissä matkaa Pekan selkä on yhtä kesivää, punakkaa ihoa, missä on vesikellojakin.


Rusketus jää paljon minun päivetystäni vaaleammaksi ja epätasaisemmaksi.


Aloimme syödä spirulinaa maaliskuussa. Napsimme suositusten mukaan ensin yhden, sitten kaksi ja lopulta neljä kapselia päivässä.


Spirulinajauhe tulee taloudellisemmaksi, sillä sen annosteluohje on 1 teelusikallinen päivässä. Purkillinen spirulinajauhetta riittää siis pidempään.


Toukokuun vietimmekin lähes kokonaan Indonesian trooppisessa lämmössä ja suorassa auringonpaisteessa, ja muutos Pekan ihossa oli valtava.


Hän paloi vain kerran, ja silloinkin lievästi. Rinkkaa oli mukava kantaa, kun olkapäiden ja selän iho oli terve. Kerrankin Pekka myös ruskettui tasaisesti.


Minuun spirulina vaikutti verensokerin heittelyitä hillitsevästi, eli saatoin olla suhteellisen pitkiä aikoja syömättä ilman heikotusta tai itkupotkuraivareita.


Paloin vain kerran, kun unohdin aurinkorasvan hotellille.


Voimme siis yhtyä siihen, että tämä ihmeaine toimii aurinkovoiteen ja terveellisen ruokavalion tukena kaikille aurinkoherkkyydestä tai nälkäraivareista kärsiville.


Olemme jo aloittaneet spirulina-choleralla-valmisteen käytön puolentoista kuukauden päästä häämöttävää Ugandanmatkaa ja reilun parin kuukauden päästä koittavaa Thaimaahan ja Bhutaniin suuntautuvaa matkaa ajatellen.
0 comments