Selviytymisopas Balille – 15 vinkkiä sujuvampaan lomaan

Updated: Mar 5

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **

Näiden 15 vinkin avulla loma Balilla sujuu myönteisissä merkeissä.
Näiden 15 vinkin avulla loma Balilla sujuu myönteisissä merkeissä.

Lue karttakiitureiden vinkit onnistuneeseen lomaan Balilla!


1. Liiku Balilla

Jos haluat taksin ennen kuin olet hankkinut paikallisen SIM-kortin, kannattaa suosia rehellisyydestään tunnettuja sinisiä takseja (Blue Bird). Heti kun saat SIM-kortin, lataa joko Grab tai GoJek.


Taksin tai mopotaksin tilaaminen tämän sovelluksen avulla on todella helppoa, sillä saat tietää hinnan ja matkan keston etukäteen, ja jos lataat käyttäjätilillesi rahaa jossain kioskissa, voit myös maksaa mobiilisti.


Mobiilimaksaja saa jo valmiiksi halvoista matkoista alennusta keräämiensä kanta-asiakaspisteiden avulla.


Balilla kannattaa suosia mopotakseja – henkilöauto jää kuitenkin ruuhkaan jumiin. Mopotaksit tarjoavat kypärän asiakkaalle ja ajavat turvallisesti, koska arvostelut huonosta ajokäyttäytymisestä tai muista ongelmista ovat julkisia.2. Syö Balilla

Marja rakastaa syömistä, joten matkan onnistuneisuus kulkee käsi kädessä se kanssa, kuinka helppoa paikan päällä on saada hyvää ruokaa.


Balin turistialueilla se on naurettavan helppoa. GoJek ja Grab eivät kuljeta vain ihmisiä, vaan myös ruokaa (GoFood ja Grab Food).


Valitse kymmenien ravintoloiden sadoista annoksista ne sopivammat, varaa mopotaksi tuomaan se perille ja arvioi lopuksi palvelun nopeus ja ruoan taso – kaikki hoituvat nopeasti älypuhelimessasi olevalla sovelluksella!


Esimerkiksi Loving Hut -vegaaniravintolaketjun herkulliset annokset hotellihuoneeseen tuotuina maksavat vain pari euroa.


Mopotaksin tuomia herkkuruokia.
Mopotaksin tuomia herkkuruokia.
Lisää GrabFoodia - huomaa aiempaa ekologisempi kääre.
Lisää GrabFoodia - huomaa aiempaa ekologisempi kääre.
Paras idea ikinä - kiireisessä sushiravintolassa oleva tarjoilijansoittokello.
Kiireisen sushiravintolan tarjoilijansoittokello.
Pekka iltatorilla.
Pekka iltatorilla.

Testaa myös paikalliset iltaruokatorit ja pienet paikalliset ravintolat eli warungit. Luvassa halpaa ja herkullista nasi gorengia eli paistettua riisiä, ja kasvissyöjille muun muassa tofua ja tempehiä.3. Juo Balilla

Balilla kannattaa juoda vain ja ainoastaan pullovettä. Jos vatsasi on todella herkkä, pese myös hampaat pullovedellä välttääksesi Bali Bellyn. Tee tuolloin myös pikakahvisi pulloveteen, sillä alle minuutin kiehuminen ei riitä puhdistamaan vettä.4. Balille tarvittavat rokotteet

Turistialueilla eli Kutassa, Ubudissa ja muualla Denpasarin liepeillä ei tarvita mitään tavanomaisesta poikkeavia rokotteita, ei edes malarianestolääkitystä.


Jos matkustat saarella muualle, suositellaan malarianestolääkitystä, lavantautirokotetta sekä mahdollisesti myös japanin aivotulehdukselta suojaavaa huippukallista rokotetta.


Lisätietoa https://www.rokote.fi/matkailijan-rokoteopas/maat/indonesia/5. Joogaa Balilla

Bali on mitä parhain paikka *joogaretriitille. Lue kokemuksia joogaretriitistä Balilla.6. Tinkaa Balilla

Markkinoilla, kaupoissa ja jopa SIM-korttia ostettaessa kuuluu tinkiä.


Kaiken saa lähes pilkkahintaan, kunhan vain kehtaa, osaa ja ennen kaikkea jaksaa tinkiä tarpeeksi pitkään. Ensimmäinen tarjous voi olla vaikkapa 70 % myyjän ehdottamasta hinnasta.7. Testaa balilaista hierontaa

Hierontasalonkeja ja spa-hoitoloita on kaikkialla Denpasarin ympäristössä.


Hieronta kadunvarressa maksaa noin 6 euroa tunti, ylellisissä salongeissa luonnollisestikin enemmän.


Balilainen hieronta on yhdistelmä thaimaalaista ja modernia hierontaa.


GoJek toimittaa paikan päälle myös hierojan (GoMassage) (sekä siivoojan (GoClean) ja auton pesijän (GoWash)).8. Ota huomioon balilaiset hiljaisuuden päivät

Balilla vietetään toisinaan Hiljaisuuden päivää eli Day of silenceä eli Nyepiä. Kyseessä on hindulaisen kalenterin mukainen uudenvuodenpäivä, jolloin Balilla on tapana sulkea kaikki. Siis aivan kaikki internetyhteyksistä ja sähköistä alkaen.


Ravintolat, kaupat ja lentokentät ovat luonnollisestikin silloin kiinni. Hotelliin ei voi kirjautua – ei ulos eikä sisään. Vain muutama sairaala on auki. Kadulla liikkumista kannattaa välttää, sillä myös turisteilta edellytetään juhlapäivän kunnioittamista.


Ainoastaan joogaaminen ja meditoiminen on sallittua.


Jotkut balilaiset viettävät koko päivän puhumatta tai syömättä mitään.


Tänä vuonna tuo hiljaisuuden päivä oli 7.3.2019; se on edessä taas 24.3.2020 ja 14.3.2021.9. Ota huomioon tulivuoren aktiivisuus Balilla

Balille voi matkustaa ympäri vuoden. Loka-maaliskuussa esiintyy ajoittaisia sateita, mutta ne ovat pian ohi.


Kun olet varaamassa matkaa, tarkasta, koska tulivuoren ennustetaan purkautuvan seuraavan kerran.


Meillä kävi tuuri – pari tuntia sen jälkeen, kun kone oli lähtenyt Denpasarista, Mount Anung purkautui ja laittoi lentoliikenteen sekaisin. Tulivuoren piti purkautua vasta heinäkuussa, mutta se purkautuikin jo toukokuun lopussa.


Uhrilahjoja on kaikkialla, keskellä katuakin.
Uhrilahjoja on kaikkialla, keskellä katuakin.

10. Käyttäydy Balilla: balilainen etiketti

Kengät jätetään oven suuhun. Oven suussa on yleensä pieniä kukka-asetelmia eli uhrilahjoja – varo astumasta päälle.


Vahingossa niiden päälle astuminen ei haittaa mitään, mutta tahallinen tallominen olisi törkeää.


Kunniallinen ja toisia kunnioittava käytös ovat tärkeä osa balilaista elämänmenoa.


Turistinkin kannattaa malttaa mielensä ja olla korottomatta ääntään tai menettämättä malttiaan.


Älä esimerkiksi yritä keskeyttää mitään uskonnollisia kulkueita tööttäämällä ja kiroilemalla, vaikka ne keskeyttäisivät matkantekosi.

Pekkaa ainakin ahdistaa, kun matka katkeaa uskonnollisen seremonian takia.
Pekkaa ainakin ahdistaa, kun matka katkeaa uskonnollisen seremonian takia.

Rantavaatteissa ei kuulu liikkua kuin rannalla ja korkeintaan rantojen välittömässä läheisyydessä olevilla turistikaduilla.


Musliminaisia tulee kätellä vain, jos he tekevät aloitteen. Vasemmalla kädellä ojenneta tai kosketa mitään, eikä ketään pidä osoittaa sormella. Se ele, millä Suomessa kutsutaan tulemaan luo, on Balilla hyvin irstas.


Jos jotain tuotetta pitää osoittaa, se tehdään käsi auki ja oikealla peukalolla osoittamalla. Edes lasta ei sovi koskettaa päähän.11. Nuku Balilla

Balin parhaat hotellitarjouksen löydät osoitteesta *momondo.fi – pitkäaikaiseen viipymiseen yksi hinta-laatusuhteeltaan mainio hotelli on Andari Legian.


     Andari Legian
Andari Legian
Kuta Central Hotel
Kuta Central Hotel

Jos löydät hyvän tarjouksen tai satut olemaan rahoissasi, kannattaa testata myös Kuta Central Hotel.12. Käy Balilla temppelissä

Balilla on lukuisia näyttäviä temppeleitä, joissa kannattaa käydä. Yksi on henkeäsalpaava Tanah Lot.


Temppeliin mennessä kuuluu pettää olkapäät ja olkavarret, vyötärö ja jalat. Osa temppeleistä lainaa saronkeja.


Naisten ei tule käydä temppelissä, jos heillä on kuukautiset. Vaikka kukaan ei koskaan saisi tietääkään asiasta, on toisten ihmisten kunniottamista olla loukkaamatta heidän pyhiä paikkojaan.13. (Älä) tupakoi Balilla

Tupakointi useimmilla yleisillä alueilla ja julkisissa paikoissa on ollut kiellettyä Balilla vuodesta 2011.


Varmistu siitä, saako alueella polttaa, ennen kuin sytytät savukkeen.


Marisätkiä ei pidä polttaa lainkaan. Vaikka huumeita tarjotaan paljon, saa niiden hallussapidosta ja käyttämisestä kovat rangaistukset.14. Ui Balilla

Meressä on ihanaa uida, mutta jos rannalle on pystytetty punaisia lippuja rannalla, älä ui.15. Tippaa Balilla

Pienissä paikallisissa ravintoloissa ei odoteta juomarahaa. Tarjoilija saattaa jopa juosta perääsi rahaa palauttamaan, jos jätät seteleitä pöytään.


Turistiravintoloissa odotetaan noin euron tippiä per naama.


Opas ja autonkuljettaja odottavat parin, kolmen euron tippiä/hlö/päivä.


Hotellin piccololle (eli sille kaverille, joka kantaa laukut huoneeseen) voi antaa euron per laukku, ja huonesiivoojalle pari euroa per päivä.


Taksikuskille on OK, jos pyöristät summan seuraavaan tasarahaan – tai annat noin euron verran extraa.

0 comments