Onko rahankulutuksesi kunnossa?

Updated: Aug 12, 2021

Tekstissä kaupallista yhteistyötä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Tarkkaile rahankulutustasi
Rahankulutusta kannattaa tarkkailla, vaikka ei olisi budjettimatkailija.

Otsikon kysymys pistää varmasti miettimään ja veikkaamme, että vastaus ei ole aivan kaikille talouksille täysin yksinkertainen.


Rahankulutus on aihe, jota jokaisen kotitalouden kannattaa ehdottomasti miettiä, sillä kuluttaminen vaikuttaa suoraan talouteen. Kun rahankulutus on kohtuullisissa rajoissa, talouskin voi hyvin ja säästöönkin voi jäädä rahaa.


Rahankulutukseen liittyy monia aiheita, sillä kotitaloudet kuluttavat rahaa eri kohteisiin.


Ruoka, vaatteet, hygienia, elokuvien vuokraus, pelaaminen ja matkat vievät rahaa ja menot tulisi aina pitää kohtuullisina talouteen nähden. Netin *hyödynnä ilmaista rahaa -tarjoukset houkuttavat (ja niiden kohtuullinen ja vastuullinen käyttö ei olekaan pahaksi).


Rahankulutus voi horjua siinä vaiheessa, kun menot koituvat liian suuriksi.


Menoista esimerkiksi pelaaminen voisi olla sellainen, joka on monia muita menoja vähemmän hyödyllinen, joten mikäli taloudessa huomataan horjumista, tulisi miettiä, mitä menoja voitaisiin karsia.


Kuukausittaiset ruokamenot

Suomalaisten kotitalouksien ruokamenot vaihtelevat. Yhtä summaa ei siis voida ilmoittaa suomalaisen kotitalouden perusbudjetiksi: tähän nimittäin vaikuttaa suuresti talouden koko.


Ruokamenot sijoittuvat yleisimmin siis noin 200-800 euron välimaastoon, riippuen talouden koosta ja perheen lapsien määrästä.


Kun tarkastellaan kotitalouden ruokamenoja ja menoja halutaan tämän katsauksen jälkeen pienentää, voitaisiin miettiä, saisiko ruokamenoja pienennettyä ruoan terveellisyydestä tinkimättä. Näin voisi esimerkiksi säästää lomamatkaa varten.


Esimerkiksi ravintoloissa syöminen on huomattavasti kotiruokaa kallimpaa, joten se lienee monelle selvä säästön paikka, mikäli ruokamenoja halutaan pienemmiksi.


Yksi ruokamenon suurimmista kulueristä on liha. Suomessa syödään paljon lihaa. Niin paljon, että voitaisiin sanoa, että lihan määrää olisi monessakin kotitaloudessa varaa vähentää.


Toki myös eri lihojen hinnat vaihtelevat ja esimerkiksi naudanlihan ja jauhelihan hintaero on merkittävä.


Ylimääräiset menot

Tottahan se on, että toisinaan ylimääräiset ostokset, kuten uudet korut, vaatteet tai laukut piristävät, vaikka niille ei olisi todellista tarvettakaan.


Ylimääräisten menojen ei saisi kuitenkaan antaa hallita taloutta, vaan niiden suhteen tulisi aina käyttää harkintaa. Kaikkea ylimääräistä ei siis tarvitse tai pidä kieltää itseltä kokonaan, vaan niille kannattaa aina laatia jonkinlainen kuukausittainen budjetti.


Olisitko valmis pienentämään esimerkiksi kymmenien eurojen karkkilaskua vaikkapa pariinkymmeneen euroon kuussa? Jos asiaa miettii tarkemmin, saa 21 eurolla jo 7 kappaletta 3 euroa maksavaa karkkipussia. Tämäkin on jo melko paljon. Asia, jota kannattaa miettiä.


Tai voisiko muita samankaltaisia kuukausittaisia menoja miettiä ja karsia jonkin verran?


Fiksu tapa kohdistaa rahaa ylimääräisiin menoihin on säästää rahaa haluttuun menoon.


Näin meno ei järkytä taloutta koko summansa verran kerralla, vaan siihen käytettävät varat on joko kokonaan tai osittain säästetty jo aiemmin. Säästää voi aivan pienilläkin summilla kerrallaan, joten senkään tarkoituksena ei ole kaataa taloutta.


Rahankulutuksen periaate

Rahankulutuksen perusperiaate on tuttu monelle: menot tulisi olla tuloja pienemmät.


Näin talous jää plussalle ja rahaa jää joko ylimääräisiin menoihin tai säästöön.


Moniko suomalainen on todella laskenut, ovatko talouden tulot menoja suuremmat?


Tämä kannattaa aika ajoin tarkistaa, sillä moni on kokenut melkoisia yllätyksiä miettiessään kodin kuukausittaisia rahanmenoja.


Mikäli tulojen ja menojen suhteen tutkinnassa ilmenee menojen olevan liian korkeat tuloihin nähden, on syytä tehdä muutosta.


Kannattaa tutkia vielä erikseen, millaisiin menoihin talouden varat kuussa menevät.


Ostetaanko perheelle kovin paljon makeisia tai muuta herkkua, joka on niin helppo napata kaupan kassalta mukaan? Vai ovatko verkkokauppojen houkuttelevat tarjoukset saaneet klikkaamaan mainosta ja tilaamaan hetken mielijohteesta?


Tällaisetkin ostokset ovat ok, kunhan niille on ennalta määrätty summa, joka tällaisiin ostoksiin voidaan kuussa laittaa.


Jos tuloja ei pysty tällä hetkellä muuttamaan ylöspäin, niin menoja voi lähes aina karsia. Voimme kuitenkin itse määrittää melko laajasti, mihin rahaa käytetään ja mihin sitä käytetään vain harvoin.


Talouden tarkastelua kannattaa tehdä niin usein kuin on tarpeen (oli se sitten parin kuukauden tai puolen vuoden taikka vuoden välein). Talouden tarkastelu antaa hyvää kuvaa ja nimenomaan faktatietoa siitä, mihin rahaa on oikein käytetty.


Toisinaan menot voivat kasaantua niin pikkuhiljaa, että menojen kertymistä ei välttämättä heti huomaakaan.


Huolehdi siis menoistasi ja tarkista, etteivät ne ylitä arkibudjettiasi.


Tulojen saaminen ylöspäin auttaa toki, mikäli se vain on mahdollista, mutta menojen ei saisi antaa nousta samassa suhteessa. Voisi siis sanoa, että taloudenhallinta perustuu paljolti menojen hallintaan.


0 comments

Recent Posts

See All