Kuinka säästää pienistä tuloista

Updated: Aug 12, 2021

Teksti toteutettu kaupallisessa yhteistyössä, mainoslinkit merkitty *-merkillä

Pienistä tuloista säästäminen
Pienistä tuloista voi säästää tarkalla suunnittelulla.

Säästäminen on kannattavaa kenelle tahansa.


Säästössä olevat varat voivat pelastaa yllättävien menojen sattuessa. Jos iskee huono päivä tai jopa viikko, voivat säästöt tasapainottaa taloudellista tilannetta.


Säästöjen avulla voit myös lähteä reissuun.


Säästäminen on asia, jota jokaisen meistä kannattaa harjoitella sekä harjoittaa, vaikka tulot olisivatkin pienet.


Vaikka rahan sivuun laittaminen ei sillä hetkellä aina tunnu välttämättä hyvältä, palkitsee se myöhemmin. Kun rahaa on jonkin verran sivussa, talous ei horju, mikäli tarvitseekin yhtäkkiä ostaa uusi tiskikone, käyttää eläin lääkärissä tai ostaa autoon uudet renkaat.


Säästäminen tapahtuu hiljalleen pienistä puroista.


Kun vaikka jokaisesta palkasta laittaa pienen osan sivuun, on säästötilillä aina jotain, ja kun on aika ottaa säästötililtä rahaa, tuntuu se siltä kuin se olisi *ilmaista rahaa tilille.


Minkä taakseen jättää, sen edestään löytää. Ilmaista rahaahan se ei todellisuudessa ole, mutta säästetyt varat on säästetty jo kuukausia tai jopa vuosia sitten, joten niiden nostaminen ei vaikuta talouteen.


Mitä on mikrosiirto?

Mikrosiirto on säästämisen muoto, joka sopii hyvin pienituloiselle. Mikäli tilillä ei säännöllisesti ole pariasataa euroa laittaa syrjään, on mikrosiirtojen hyödyntäminen pitkällä aikavälillä hyödyllistä.


Mikrosiirrot tarkoittaa juuri sitä, mitä sen nimikin kertoo: eli pieniä siirtoja.


Mikrosiirto tarkoittaa käytännössä pientä summaa, joka siirretään automaattisesti säästötilille aina, kun käytetään pankkikorttia. Jos summa on kerrallaan vaikkapa euro, ei siirto tunnu siirtohetkellä suurelta, mutta jokainen euro hyödyttää säästötilillä.


Kehitä omat säästötapasi

Siihen, miten säästää rahaa lomamatkaa varten (tai johonkin ihan muuhun tarkoitukseen) on monta vastausta.


Miltä kuulostaisi sellainen säästötapa, jossa siirrät tililtä säästötilille aina sen verran rahaa, että tilillesi jää jokin tasasumma? Jos tilillä on esimerkiksi 534 euroa, voit siirtää säästötilille 34 euroa, jolloin itsellesi jää vielä 500 euroa.


Tämä on luova tapa säästää ja tällä keinolla saat säästötilillesi mukavasti rahaa.


Voit myös toimia siten, että siirrät säästötilillesi aina vastaavan summan rahaa, kun käytät tililtäsi varoja johonkin ylimääräiseen, kuten laukkuihin tai koruihin. Tai voit päättää siirtäväsi aina 50 % vastaavasta summasta. Tällä tavalla ylimääräisiä ostoksia ei ehkä tule tehtyä niin helposti, ja lisäksi säästötilisi saldo kasvaa.


Voit myös määrittää tietyn prosenttimäärän, joka siirtyy aina palkastasi säästötilille. Esimerkiksi 10 prosenttia voisi olla monelle sopiva määrä. Jos palkkaa kilahtaa tilille vaikkapa 1000 euroa, siirtyisi tästä 100 euroa säästötilille.


Mitä sanoisit ylimääräisten tulojen, kuten veronpalautusten, uhkapelivoittojen tai muiden tällaisten summien siirtämisestä suoraan säästötilille? Nämä tulot ovat sellaisia, jotka eivät kuulu normaaleihin arkituloihisi, joten niiden siirtäminen säästöön ei välttämättä näy arkibudjetissasi millään lailla.


Säästötili piiloon

Hyvä idea on piilottaa säästötilisi verkkopankkisi etusivun näkymästä. Tämä on mahdollista joillain pankeilla. Tilin voi piilottaa myös siten, ettei se näy mobiilisovelluksessa suoraan tilikatsauksessa.


Tili on kuitenkin olemassa, mutta sillä olevat varat eivät houkuttele nostamaan niitä aina kirjautuessasi sisään verkkopankkiisi. Kun tili ei näy sinulle jatkuvasti, et tunne houkutusta käyttää rahoja ennen aikojasi.


Toki säästötilin saldoa on hyvä seurailla aina silloin tällöin (varsinkin silloin, kun säästät johonkin tiettyyn hankintaan).


Sitä ei kuitenkaan ole hyvä silmäillä jatkuvasti, vaan on parempi, että saldo täytyy mennä erikseen tarkistamaan. Vai voisitko olla käyttämättä säästötilisi varoja tilanteessa, jossa palkka on tulossa parin päivän kuluttua, mutta jääkaapissasi on vain valo?


Tai jos unelmiesi laukku houkuttelee verkkokaupassa ja säästötililläsi näyttäisi olevan kertyneenä juuri sopiva summa…


Suunnittele menosi

Kun halutaan saada säästötilille saldoa ilman, että talous kärsii siitä huomattavasti, on hyvä suunnitella menot järkevästi.


Säästämisen aikana ei ole viisasta tehdä runsaasti heräteostoksia, vaan niille kannattaa asettaa jonkinlaisia rajoja ja suunnitelmia, jotta et tule tuhlanneeksi arkibudjettiasi liiaksi.


Pienet menot ovat kaiken a ja o, sillä vaikka saisit kuinka paljon palkkaa, voivat nekin tuhlaantua hetkessä, mikäli menot ovat suuret. Tästä syystä hintoja kannattaa vertailla. Kannattaa esimerkiksi valita edullinen ruokakauppa ja ostaa tarjouksessa olevia tuotteita.


Oman rahankuluttamisen hahmotus on siis hyvin tärkeää säästäessä, haluathan säästötilisi saldon kasvavan tehokkaasti, taloutesi pysyen samalla tasaisena. Kun sinulla on tulot ja menot tiedossa, tiedät, mihin varasi riittävät. Tämä on oleellista, kun haluat todella onnistua säästämisessä.


0 comments