• Marja Karttakiituri

Hotelliloma Kolilla koiran kanssa

Updated: Jul 18


Kolin hotellin ikkunoista näkyy Pielinen.

Kun pohjoiskarjalaiselta kysyy, minne hän vieraansa veisi tai missä hän kävisi itse irtiotolla ja rentoutumassa, vastaa hän mitä todennäköisimmin, että Kolilla. Kolilla voi lasketella (esimerkiksi yhdessä Suomen jyrkimmistä laskettelurinteistä), nautiskella kylpylässä, herkutella hiiligrillissä valmistetuilla vegaaniruoilla, tutustua alueen historiaan museossa, vaeltaa, hiihtää tai vaikka ratsastaa.


Koli on korkein vaara, mikä Pohjois-Karjalasta löytyy. Juukalaisten suureksi harmiksi se sijaitsee Lieksan puolella. Vuoteen 1973 asti Koli sijaitsi silloisen Pielisjärven kunnan alueella.


Suomen kansallismaisema löytyy Kolilta.

Kolin korkein kohta on Ukkokolilla. Tämä kuuluisa maisema on ikuistettu lukemattomiin maalauksiin. Ukko-Koli kohoaa 347 metriä merenpinnan yläpuolelle, Akka-Koli 339 metriä, ja Paha-Koli 334 metriä. Tunnetuja luonnonnähtävyyksiä ovat myös Kolin luolat, joista lie kuuluisin on Pirunkirkko - tai ehkä sittenkin Repouuro, mikä osa Suomen pisin luola, missä ihminen mahtuu kävelemään. Repouuron luolalla on pituutta 127 metriä.


Kolin alueella on käyty metsästämässä kivikaudelta asti, mutta vasta 1750-luvun tietämiltä on merkkejä pysyvästä asutuksesta. 1800-luvulla suomalaiset taitelijat ja kirjailijat kiinnostuivat Karjalan alueesta ja muinaissuomalaisuudesta, ja retket Karjalaan toivat väkeä myös "Koliwuorelle". Koli pääsi muun muassa vuonna 1890 ilmestyneeseen Suomen Matkailijayhdistyksen matkaooppaaseen. Sittemmin Kolilla tiedetään vierailleen niin Järnefeltin, Sibeliuksen kuin Juhani Ahonkin. Eero Järnefelt kävi Kolilla useita kymmeniä kertoja näiden maisemien valtaan jääneenä.


Ensimmäinen kuntopolku Kolin rinteillä vihittiin käyttöön (samaisen Suomen Matkailuyhdistyksen toimesta) 12. 7.1896, ja samana vuonna avattiin ensimmäinen majoituspaikka eli Ylämaja. Nykyinen Break Sokos Hotel Koli sijaitsee tämän Ylämajan paikalla. Majatalolle raivattiin polku, jotta sinne oli helppo Pielisen satamasta nousta - olihan kävijöitä vuosittain jo 500. Suomen valtio osti Kolin alueen 1900-luvun alkupuolella, ja alkoi kehittää matkailua. Toinen majatalo eli Alamaja avattiin vuonna 1911 (nykyään Kolilla on samanniminen satamaravintola).


Vuonna 1923 tehdyn tutkimuksen mukaan Koli oli Suomen suosituin matkailukohde! Vuonna 1937 Kolista keksittiin tehdä laskettelukeskus, sillä silloin avattiin syöksy- ja pujottelurinne sekä leirintäalue, ja hiihtohissi valmistui pari vuotta myöhemmin. 1980-luvulla kävijöitä oli vuodessa jo yli 100 000. Koska kasvavat matkailijamäärät uhkasivat myös alueen luontoa, oli paineita perustaa alueelle kansallispuisto. Kansallispuiston perustamisen pelättiin toki myös vaikeuttavan alueen turismia. Joka tapauksessa Kolin kansallispuisto perustettiin kuitenkin vuonna 1991.


Tämä karun kaunis kirkko löytyy Ukko- ja Akka-Kolin välistä.

Kolilla on vuosituhansien aikana ollut useita käräjä-, uhri- ja palvontapaikkoja, ja kerrotaan myös paikallisista erakkotietäjistä.


Hauska yksityiskohta liittyy seudun nimeen. Ennen 1800-lukua tehdyissä kartoissa Kolin nimi on ollut Mustarinta (MvstaRinda) tai Mustarintanen. "Mustarintaa" on tosin käytetty vaarojen tai tunturien yleisnimenä sekä yhtenä niistä kiertoilmauksista, joilla karhuun on viitattu. Mistä nimi Koli sitten tulee? "Koli" saattaa tulla esimerkiksi solinasta, mitä on alueen murteessa kutsuttu kolinaksi - tätäkään ei tosin tiedetä varmaksi.


Kolilla sijaitseva Break Sokos Hotel Koli on yksi täyttöasteeltan parhaimipia hotelleja Suomessa. Yö kahden hengen huoneessa maksaa noin 150 euroa yö, mutta hotellien varaussivustoilta tai Sokos Hotels -sivustoilta voi yrittää etsiä hyviä tarjouksia. Koiran yöpaikka maksaa 15 euroa yö.


Laatuhotellin tunnistaa monista pienistä yksityiskohdista:

Kolin hotellin huoneista löytyy kengönkiillotusliina... ja Mökö-kivi!

Mökö-kivi auttaa akuuttiin ketutukseen.

Koira saa oman pikku paketin, missä on muun muassa kakkapusseja ja puruluita.

Luuta on kiva vahtia ja heitellä lokoisassa vuoteessa.

Television näytöltä pääsee lukaisemaan päivän uutiset ja tarkastamaan ravintolan tai kylpylän aukioloajat. Asukassauna kuuluu huoneen hintaan, samoin runsas ja monipuolinen aamiainen.

Ekologisuus on otettu huomioon myös pikkuasioissa. En olekaan aikaisemmin tavannut tällaisia "tuplaroskiksia", mitkä helpottavat jätteiden lajittelua.

Niin, se kylpylä. Kylpylän hinta on 26 euroa per aikuinen, mutta se kannattaa maksaa. Kylpylässä on kolme erilaista saunaa, ulkopaljut, poreallas, ääniallas, elämyssuihkuja (joissa on erilaisia hierontapäitä, aromaterapiatoimintoja ja muun muassa linnunlaulua) ja vaikka mitä muuta. Ikkunoista voi ihailla Suomen kansallismaisemaa.

Kolin kylpylässä kolme tuntia kuluu kuin siivillä.

Jokainen kylpylävieras saa Lumenen tuotepaketin, missä on pakuria sisältäviä kuorinta-, puhdistus- ja kosteutustuotteita. Jos vieraita on kaksi tai enemmän, saa seuraava vieras viinipullon, mitä voi nautiskella vaikka porealtaassa.

Kolilla kannattaa käydä rentoutumassa vaikka vain päiväseltään. Kylpylässä ja tasokkaassa ravintolassa voi vierailla, vaikka ei yöpyisikään hotellissa. Edullisimmillaan päiväretken tekee omilla eväillä tankaten ja omilla jaloilla paikasta toiseen liikkuen. Hissi parkkipaikalta hotelli- ja museotasolle on ilmainen. Siitä on matkaa Ukko-Kolin korkeimmalle laelle ehkä 100 metriä. Kesäaikaan lasketteluhissillä voi halutessaan tehdä maisemahissiajelun.