Joogaa Balilla – täydellinen joogaretriitti ja Balin parhaat joogastudiot

Updated: Mar 5

** tekstissä mainoslinkkejä, merkitty *-merkillä **

Auringonlaskut Balilla ovat ikimuistoisia.
Auringonlaskut Balilla ovat ikimuistoisia.

Tuntui itsestäänselvältä harrastaa Balin reissulla myös joogaa. Sopiva joogaretriitti löytyi *Book Yoga Retreats -sivustolta.


4 päivää ja kolme yötä täysihoidolla maksoi 371 euroa, joten se oli mielestäni hinta-laatusuhteeltaan oikein hyvä ostos. Kyseessä oli maaseudun rauhassa sijaitseva *Balitrees Retreats.


Balitrees sijaitsi itse asiassa niin syrjäisessä paikassa, että meidät sinne saaren pääkaupungista tuonut taksikuski alkoi hohottaa ja hakata kämmenillä rattia nähdessään paikan.


”No market, no traffic, no anything!”, hän toisteli. ”Countryside!” hän huudahti purskahtaen vielä rajumpaan nauruun.


Joogaretriitin osanottajat majoittuvat mökeissä.
Joogaretriitin osanottajat majoittuvat mökeissä.

Meillä oli siis koko talo pihoineen ja auringonnousun katseluun rakennettuine torneineen käytettävissämme.
Meillä oli siis koko talo pihoineen ja auringonnousun katseluun rakennettuine torneineen käytettävissämme.

Balitrees Retreats on aivan Batukaru-vuoren juurella, Sesandan-nimisessä kylässä.


Kylässä on yksi pieni kauppa, minkä yhteydessä on myös muutamasta pöydästä koostuva lounasruokala, sekä toinen vielä pienempi puoti.


Juuri mitään muuta kylässä ei olekaan.


Paikalliset elivät riisinviljelyllä, kunnes seudulle muuttanut australialainen keksi rohkaista paikallisia mukaan turismibisnekseen.


Sesanda siirtyi riisinviljelystä joogamatkailubisnekseen.
Sesanda siirtyi riisinviljelystä joogamatkailubisnekseen.

Lähes jokainen kyläläinen osallistuu jollain tavalla retriitin toimintaan. Turistit tarvitsevat majoituksen, kuljettajia, ruokaa ja siivoojia, mutta retriittikeskus tarjoaa myös paljon oheistoimintaa.


Retriitin hintaan kuuluu kaksi 1,5 tunnin jooga- ja meditointisessiota joka päivä, minkä lisäksi on aamupäivä- ja iltapäiväaktiviteetti. Joskus on myös iltaohjelmaa, kuten perinteistä tanssia ja musiikkia.


Aamupäivä- ja iltapäiväaktiviteetit työllistävät useita paikallisia, sillä voit valita pitkästä listasta erilaisia retkiä, hemmotteluhoitoja ja työpajoja.


Me kokeilimme:

  • modernia hierontaa (30 min kuului hintaan, toinen 30 min maksoi noin 3 euroa)

  • perinteistä hierontaa (ts. kiropraktiaa – sen jälkeen ei ole polveni oireillut!)

  • vierailua shamaanin luona, joka antoi ennustuksen (n. 3 euroa)

  • musiikkityöpajaa perinteisten soittimien kanssa

  • vierailua paikalliselle vesiputouksellevierailua naapurikylään, missä saimme perinteistä ja alkuperäistä kombuchaa (hyi)


Valittavana oli myös kokkauskurssi, riisinviljely-workshop, trash hero -aktiviteetti, balin kielikurssi, itsepuolustuslajien opettelua, retki perhospuistoon, tanssikurssi ja monia muita erilaisia aktiviteetteja.


Tässä Pekka on menossa shamaanin pakeille. Pukeuduimme paikalliseen asuun ja saimme riisinjyvät otsaamme, ennen kuin ahtauduimme pieneen huoneeseen, jossa vanha mies tutki oikeaa kättämme ja välitti tulkin avulla ennustuksensa.
Tässä Pekka on menossa shamaanin pakeille. Pukeuduimme paikalliseen asuun ja saimme riisinjyvät otsaamme, ennen kuin ahtauduimme pieneen huoneeseen, jossa vanha mies tutki oikeaa kättämme ja välitti tulkin avulla ennustuksensa.

Tälle joogaretriitille voi osallistua, vaikka ei olisi ikinä joogannut. Batukaru-joogatyyli on jotain hathan ja yinin välimaastossa.


1,5 joogatunnista meditoidaan ainakin puoli tuntia, mutta loppuaika on hyvin rentoa.


Keskinäinen jutteleminen on OK, toisin kuin joogatunneilla yleensä.


Jos et ole aiemmin seissyt päälläsi tai yltänyt pussaamaan polviasi, tämän retriitin myötä pystyt siihen!


Joogaretriitin miinuspuoli oli sekavuus.


Koska jokainen voi aika pitkälti päättää itse, mille retkelle sinä päivänä lähtee ja koska joogatunti alkaa, ei kukaan tiedä tarkkoja aikatauluja, ja sitä huomaa yhtenään olevansa väärässä paikassa väärään aikaan.


Koska kuskeja on vain kaksi ja autoja yksi, tulee eteen pieniä logistisia ongelmia, kun 10 ihmistä haluaa suorittaa iltapäiväviideltä alkavan aktiviteettinsa jokainen eri paikassa.


Lopputuloksena liiasta valinnanvapaudesta oli turhaa säätöä, stressiä ja se, ettei kukaan koskaan ehtinyt saada lämmintä ruokaa.


Sekä kasvis- että liharuoat olivat kuitenkin todella hyviä ja lähellä tuotettuja, ja retriitti oli muuten kaikin puolin onnistunut.


Niin kaukana turistialueista pääsi tutustumaan paikalliseen elämänmenoon ja joogafilosofiaan.


Kahden hengen huoneet olivat mukavia ja ilmastoituja, ja vanhojen tietäjien ja parantajien luona tapahtuneet vierailut olivat ”aitoja”, eivät ihan pelkkää showbisnestä.


Tässä jo positiivisemmissa fiiliksissä - hehkutamme joogaretriittiä ja varsinkin Grab-sovelllusta, ja lisäksi Pekka muistelee Borneon reissua.


Balin parhaat joogastudiot


Valitettavasti en päässyt käymään yhdessä maailman kauneimmista joogastudioista, eli Ubudissa sijaitsevassa Intuitive Flow -studiossa. Matka Kutasta sinne olisi kestänyt helposti pari tuntia, joten aikataulu ei antanut periksi. Drop in -tunnin hinta on noin 7 euroa.

Seminyak Yoga Shala
Seminyak Yoga Shala

Seminyakissa vierailin kahdella joogastudiolla.


Toinen oli 8,4 euroa per tunti maksava Seminyak Yoga Shala. Yin-tunti oli rentouttava, mutta pidin enemmän studiosta nimeltä Yoga 108 Bali.


Ensinnäkin, yhden tunnin hinta oli vain 6 euroa, (astanga)tunnille sattui mieluinen opettaja, ja miljöö narisevine puulattioineen oli upea.


Toiseen kerrokseen vieviä kapeita kierreportaita oli vain hieman vaikea kulkea.


Toinen suositeltava joogastudio on Sanurissa sijaitseva Power of Now Oasis. Yin- tai vaikka hatha-tunti maksaa 7 euroa, mutta iltajoogan jälkeen saa jäädä ilmaiselle meditaatio-puolituntiselle.


Joogat pidetään aivan valtameren rannassa erikoisen muotoisessa shalassa tai päärakennuksen yläkerrassa.


Jostain syystä pihalla on aitauksessa oleva puhveli. Näin sen osallistuvan tunnille ja tekevän esimerkiksi alaspäin katsovaa koiraa – mokomakin salamatkustaja, kyllä me muut jouduttiin maksamaan!
0 comments