Eilatista Jerusalemiin – Ensi kertaa Israelissa 14 vuoden jälkeen

Updated: Aug 12, 2021


Eilatin satama-alue on tammikuussa hiljainen.
Eilatin satama-alue on tammikuussa hiljainen.

Kävin ensimmäisen kerran Israelissa 15-vuotiaana. Matka suuntautui Jerusalemiin ja Pohjois-Israeliin.


Isäni pitkäaikainen haave oli päästä Pyhälle Maalle, ja pitihän se toteuttaa - onhan isä jo 83-vuotias.


Alle olen koonnut Eilat kokemuksia ja reissutarinoita vuodelta 2020.


Eilat ei ole edullinen matkakohde


Eilat oli minullekin uusi tuttavuus. Viikko Eilatissa tammikuussa 2020 maksoi vain noin 300 euroa (tosin hotelli oli melko karu ja haisi homeelle), mutta muutoin Eilat oli kallein matkakohde ikinä.


5 eurolla tai edes 50 eurolla ei tee paljon mitään, sillä Eilatin ranta-alueen hinnat ovat huimaavia. Israel on muutenkin varsin kallis maa, minkä takia monet israelilaiset ovat joutuneet muuttamaan pois maasta.


Eilatin ranta-alueella hammastikut maksoivat ruokakaupassa 5 euroa, ja teepaketti noin 8 euroa. Ainoastaan joukkoliikenneliput ja taksit ovat jota kuinkin siedettävissä hinnoissa.

Eilatista näkee Jordaniaan.
Eilatista näkee Jordaniaan.

Kun seisoo Punaisenmeren rannalla Eilatin keskusta-alueen rannalla, näkee vasemmalla puolellaan Jordanian Aqaban.


Jordanian rajalle on vain 30 minuuttia, ja kuuluisaan Petraan alle kolmen tunnin ajo keleistä riippuen (minun matkani aikana tiet olivat tukossa lumesta).


Lue artikkelini Petrasta: Eilatista Petraan – luminen aavikko paljastaa ihmeensä.


Tammikuussa Eilat on hiljainen. Jos kaipaa rauhallisia Eilat kokemuksia, kannattaa tulla alkuvuodesta.


Rannoilla kulkee eläkeläisiä, jotka ovat tulleet pakoon oman maansa talvea. Eilatissa lämpötila pysyttelee noin 20 asteessa, joten tammikuussakin voi uida meressä.


Tammikuussa 2020 Israelia koettelivat kovat tulvat. Negevin autiomaa tulvi ja ihmisiä kuoli muun muassa Tel Avivissa. Eilatiin asti tulvat eivät kuitenkaan yltäneet.Mitä tehdä Eilatissa?

Dolphin Reef on paras nähtävyys Eilatissa.
Dolphin Reef on paras nähtävyys Eilatissa.

Eilat on loppujen lopuksi melko tylsä rantalomakohde.


Antipatioideni takana on varmasti se, että hintojen kallius ärsytti. Jos pitää shoppailusta, on Eilat oikea paikka: ostoskeskuksia ja muita ostosmahdollisuuksia on miltei loputtomasti!


Kolme kertaa viikossa Dan Hotelin rannalla järjestetään ilmainen joogatunti. Kannattaa tarkastaa Eilatin turistiviraston sivuilta, milloin jooga pidetään, ja mitä muita tapahtumia (ilmaisia tai ei) on luvassa.


Minun mielestäni mielenkiintoisin vierailukohde oli Dolphin Reef. Kun luettelen hyviä Eilat kokemuksia, aloitan mainitsemalla tämän paikan.


Tällä pääsymaksullisella alueella näkee delfiinejä, ja yllä olevassa kuvassa näkyvien häkkyröiden alla on vain aikuisille suunnattu kylpylä.


Kylpylälippu maksaa 200 shekeliä, eli 51,51 euroa.


Kylpylä koostuu saunasta ja kolmesta altaasta, joissa yhdessä on makeaa vettä, toisessa merivettä ja kolmannessa altaassa yhtä suolaista vettä kuin Kuolleessameressä.


Suola-altaassa voi kellua vaikka istuviltaan, kunhan varoo saamasta suolavettä silmiinä.


Hintaan kuuluu myös vesishiatsu-kokeilu. Saat nauttia veden hierovasta vaikutuksesta ohjaajan käsien ja erilaisten kellukkeiden varassa noin 5 minuutin ajan.

Dolphin Reefissä näkee vapaita delfiinejä.
Dolphin Reefissä näkee vapaita delfiinejä.

Kun Dolphin Reef perustettiin, delfiinit saivat liikkua vapaasti merelle 7 vuoden ajan.


Delfiinit tulivat aina takaisin syömään ja näyttäytymään turisteille. Valitettavasti paikalliset kalastajat ja muilla rannoilla olevat lomalaiset alkoivat kiusata delfiinejä muun muassa ottamalla niitä kiinni ja hyppimällä niiden päälle.


Koska tällainen on vaarallista sekä ihmisille että delfiineille, delfiinien kulku merelle piti estää.

Delfiinit poseeraavat turisteille.
Delfiinit poseeraavat turisteille.

Osa Dolphin Reefin delfiineistä siirrettiin Venäjälle ja vapautettiin Mustallemerelle.


Black Sea Project toteutettiin yhteistyössä Venäjän Severtsovin biologian ja evoluution instituutin kanssa, mutta oli Dolphin Reefin rahoittama.

Delfiinit tulevat aivan lähelle ihmisiä.
Delfiinit tulevat aivan lähelle ihmisiä.

Tänä päivänä Eilatin delfiinit pääsevät jälleen vapaasti merelle. Silti ne saapuvat säännöllisesti syömään ja ihastuttamaan turisteja.Eilatista pääsee helposti Jerusalemiin

Jerulasalemin kujat ovat tunnelmallisia.
Jerulasalemin kujat ovat tunnelmallisia.

Jerulasalemin vanhan kaupungin kujat ovat tunnelmallisia, ja paljon mielenkiintoisempia kuin Eilatin uudehkojen liikkeiden reunustamat kadut.


Eilatista pääsee Jerusalemiin aivan tavallisella bussilla tai opastetulla ryhmämatkalla, joiden hinnat alkavat 50 dollarista per naama.


Jos voit saada samalla matkalla Jerusalem kokemuksia, tartu ihmeessä tilaisuuteen!

Tammikuun kylmyys tyhjentää Kuolleenmerenkin rannat.
Tammikuun kylmyys tyhjentää Kuolleenmerenkin rannat.

Opastetuilla retkillä käydään yleensä myös Kuolleellamerellä, mikä on maapallon maanpinnan syvin kohta. Kuolleessameressä "uiminen" kuuluu sarjaan "unohtumattomia Israel kokemuksia".


Kuollutmeri on noin 400 metriä merenpinnan alapuolella sijaitseva järvi, missä voi kellua lukien samalla lehteä.


Kuollutmeri on noin seitsemän kertaa suolaisempi kuin valtameri. Kaikki Jordanjokea pitkin Kuolleeseenmereen päätyvät kalat kuolevat heti, sillä näin suolaisessa vedessä ei elä kuin kaksi bakteerilajia.

Lämpimään aikaan Kuollutmeri on täynnä turisteja.
Lämpimään aikaan Kuollutmeri on täynnä turisteja.

Suolavesi parantaa pienet haavat ja auttaa erilaisissa iho-ongelmissa.


Tanskan valtio tukee proriasiksesta kärsivien lomamatkoja Kuolleellemerelle, mutta myös astmaatikot tarvitsisivat tällaisia Israel kokemuksia ja parantavia reissuja.

Jerusalemissa voi tuntea historian havinan.
Jerusalemissa voi tuntea historian havinan.

Perillä Jerusalemissa näkee tuhansia vuosia vanhoja rakenteita. Jerusalemissa on asuttu ainakin jo varhaisella pronssikaudella, eli 3000–2800 eKr.Itkumuuri kuuluu Jerusalemin pakollisiin nähtävyyksiin

Yksi vanhimmista rakennelmista Jerusalemissa on Itkumuuri.
Yksi vanhimmista rakennelmista on Itkumuuri.

Yksi vanhimmista rakennelmista Jerusalemissa on Itkumuuri, mitä kutsutaan myös Lämsimuuriksi. Muurin rakennutti Herodes Suuri vähen ennen ajan­laskumme alkua.


Länsimuuri rakennettiin osana Jerusalemin toisen temppelin laajennus­töitä, ja muurin uskotaan olevan temppelin ainoa säilynyt osa.

Itkumuurilla on aina rukoilevia ihmisiä.
Itkumuurilla on aina rukoilevia ihmisiä.

Itkumuurin luona on aina rukoilevia ja itkeviä ihmisiä, sekä heitä kuvaavia turisteja. Sanotaan, että jos kirjoittaa rukouksensa paperille ja laittaa sen muurin rakoseen, rukouksessa esitetty toive toteutuu.


Näin kävi myös minun 14 vuotta sitten esittämilleni toiveille, kunhan muutama vuosi oli kulunut.

Jerusalemin vanhassa kaupungissa liikutaan lähinnä jalkaisin.
Jerusalemin vanhassa kaupungissa liikutaan lähinnä jalkaisin.

Jerusalemin vanhassa kaupungissa liikutaan lähinnä jalkaisin.


Yleensä kierros alkaa Itkumuurilta, kulkee läpi juutalaiskorttelin ja basaarin, ja päätyy sieltä Pyhän Haudan kirkolle.


Turisti voi kulkea myös koko Via Dolorosan eli reitin, mitä pitkin Jeesus vietiin teloitettavaksi.


Via Dolorosan varrella on yhdeksän yhteensä neljästätoista kärsimysnäytelmäkulkueen pysähdyspaikasta (loput viisi ovat Pyhän Haudan kirkon sisällä).

Jerusalemin vanhan kaupungin värikäs basaari.
Jerusalemin vanhan kaupungin värikäs basaari.


Pyhän Haudan kirkolla on kilpailija

Pyhän Haudan kirkko on usein täynnä turisteja.
Pyhän Haudan kirkko on usein täynnä turisteja.

Pyhän Haudan kirkko on yksi tunnetuimpia nähtävyyksiä Jerusalemissa.


Kirkko on usein täynnä turisteja, joten sille päivälle ei tarvitsekaan muuta tekemistä Jerusalemissa: päivä menee jonotellessa.


Kirkossa vierailu on kuitenkin yksi mieleen painuvimpia Jerusalem kokemuksia, joten varaa aikaa ja malttia.

Pyhän Haudan kappeli on suosituin kohde.
Pyhän Haudan kappeli on suosituin kohde.

Tammikuussa 2020 ei ollut toivoakaan siitä, että pääsisi käymään esimerkiksi Pyhän Haudan kappelissa, sillä jono oli uskomattoman pitkä.


Onneksi olin saanut käydä kaikkialla kirkossa vuonna 2006 (pari päivää ennen Kesäsodan syttymistä), joten pääsyn evääminen tällä kertaa ei haitannut.

Pyhän Haudan kirkko on täynnä upeita yksityiskohtia.
Pyhän Haudan kirkko on täynnä upeita yksityiskohtia.

Pyhän Haudan kirkolla on nykyään kilpailija.


1800-luvulla löydetty Puutarhahauta on varsinkin koruttomuuteen mieltyneiden protestanttien mielestä oikeampi hautapaikka kuin Pyhän Haudan kirkko.


Matkailija voi käydä vaikka molemmilla haudoilla ja päättää itse, uskooko Jeesuksen tullen haudatuksi puutarhan kallionkoloon vai kallioon, minkä päällä on nyt kullalta kimaltava kirkko.

Pyhän Haudan kirkosta on sodittu miltei 1700 vuotta.
Pyhän Haudan kirkosta on sodittu miltei 1700 vuotta.

Pyhän Haudan kirkossa on myös Golgata, eli paikka, mihin Jeesuksen risti pystytettiin 30-luvulla jKr. Pyhän Haudan kirkko pystytettiin 300-luvulla, ja se on ollut siitä asti erittäin suosittu pyhiinvaelluskohde.


Kirkosta on myös sodittu ja riidelty, aivan näihin päiviin asti. Tällä hetkellä sen hallinnointi on jaettu monen eri kirkkokunnan kesken, ja kirkon avaimet ovat muslimiperheen hallussa.


Pyhän Haudan kirkon kohdalla oli rakkauden jumalatar Afroditelle omistettu temppeli vielä vuonna 135. Kun keisari Konstantinus kääntyi kristinuskoon (vuonna 312), rakennutti hän monia kirkkoja.


Pyhän Haudan kirkon rakennustyöt aloitettiin vuonna 326, ja ne kestivät 9 vuotta. Tuona aika hoksattiin, että myös Golgata sijaitsi kyseisellä alueella. Perimätiedon mukaan Konstantinuksen äidin Helenan kerrotaan löytäneen Jeesuksen ja kahden ryövärin ristit.


Persialaiset tuhosivat alkuperäisen kirkkorakennuksen vuonna 614. Sen tilalle rakennettiin uusi kirkko, mutta se tuhottiin egyptiläisen kalifin toimesta vuonna 1009.


Tuhottu kirkko saatiin korjattua vasta 1048, mutta keisarilta saadut rahat eivät riittäneet koko kirkon kunnostamiseen.

Ensimmäisen ristiretken ritarit valtasivat Jerusalemin vuonna 1099. Kirkkoa laajennettiin ja saneerattiin heidän toimestaan 1100-luvulla.


Ristiretkiajalla määrättiin kirkolle hoitaja. Hoitajiksi valittiin kolme uskontokuntaa: kreikkalaisortodoksit, armenialaisapostoliset ja katoliset. 1800-luvulla joitain hoitotehtäviä annettiin myös syyrialais-ortodokseille, kopteille ja Etiopian ortodokseille.


Nämä kirkkokunnat joutuvat sopimaan keskenään jumalanpalvelusajoista ja -paikoista, eikä tehtävä ole aina helppo.

Unohdetut tikkaat kertovat erimielisyyksistä.
Unohdetut tikkaat kertovat erimielisyyksistä.

Unohdetut tikkaat Pyhän Haudan kirkon julkisivulla kertovat kirkkokuntien välisistä erimielisyyksistä. Ensimmäinen maininta unohdetuista tikkaista on vuodelta 1757.


Kukaan ei tiedä, kenen vastuulla juuri tuo kohta julkisivusta on, ja koska toisen tontille ei saa mennä aiheuttamatta konflikteja, ovat tikkaat olleet paikoillaan ainakin 263 vuotta.

Pyhän Haudan kirkossa käy valtavasti turisteja.
Pyhän Haudan kirkossa käy valtavasti turisteja.

Pyhän Haudan kirkossa käy valtavasti väkeä, mikä näkyy muun muassa Golgatalle vievien portaiden kulumissa. Hiljattain kirkko kuitenkin suljettiin hetkeksi.


Vuonna 2018 kirkko suljettiin vastalauseena Jerusalemin viranomaisten päätökselle alkaa verottaa kirkon omistamia kaupallisia kiinteistöjä.


Jerusalemin pormestari väitti, että kirkko on velkaa kaupungille yli 150 miljoonaa euroa maksamattomia verotuloja.


Kirkko avattiin sittemmin, eli siellä pääsee taas vierailemaan normaalisti.

2017 voitiin todistaa Pyhän Haudan kirkon autenttisuus.
2017 voitiin todistaa Pyhän Haudan kirkon autenttisuus.

2016-2017 Pyhän Haudan kirkkoa tutkittiin ja korjattiin mittavasti.


Tutkimusten tuloksena voitiin osoittaa, että Pyhän Haudan kirkko on oikea Jeesuksen hautapaikka.


Jeesuksen hautakammiona pidetty kalkkikiviluola marmorikansineen osoittautui 1 700 vuoden ikäiseksi. Alkuperäisistä rakenteista otetut näytteet kertoivat, että luolan ikä osuu yksiin perimätiedon kanssa.


Haudan vanhin kansi on Rooman keisari Konstantinuksen ajalta, eli 300-luvulta.


Kirkon korjaaminen olikin tarpeen. Taistelut, tulipalot, maanjäristykset, kosteus, kynttilöiden savu ja suuret kävijämäärät olivat kuluttaneet kirkkoa niin, että Pyhää Hautaa ympäröivä rakennelma oli romahdusvaarassa.

Jerusalemista Eilatiin ajetaan autiomaan halki.
Jerusalemista Eilatiin ajetaan autiomaan halki.

Tie Jerusalemista Eilatiin (tai Eilatista Jerusalemiin) kulkee autiomaan halki.


Tarkkasilmäinen huomaa yllä olevassa kuvassa kamelin. Jos blogissa on tarkoitus puida Israel kokemuksia, kuuluu kameli ja/tai aasi mainita vähintäänkin sivulauseessa.Vinkkejä Eilatiin

Eilatissa kannattaa valita puolihoito.
Eilatissa kannattaa valita puolihoito.

Jos tahtoo selvitä Eilatissa edullisesti, kannattaa valita puolihoito- tai jopa all inclusive -hotelli. Se tulee halvemmaksi kuin ulkona syöminen, ja jopa itse tehtyä ruokaakin edullisemmaksi. Edes street food eli falafel- tai kebabannokset eivät ole kovin huokeita ostaa.


Ostoskeskusten ovilla on läpivalaisu ja turvatarkastukset, joissa sinun pitää luovuttaa laukkusi ja kännykkäsi hetkeksi. Pienimmissäkin liikkeissä voi maksaa kortilla, joten käteistä ei tarvitse kuin lähinnä takseja varten.


Juutalaisuus vaikuttaa myös turistin elämään Eilatissa.


Muista, että sapatti on pyhäpäivä, ja koko Israel tuntuu menevän silloin kiinni. Sapatti alkaa perjantai-iltana kello 18, ja monet kaupat, ravintolat sekä muut palvelut ovat kiinni lauantai-iltaan asti.


Ortodoksijuutalaisten alueella sapattia noudatetaan erittäin tarkasti: muun muassa käsilaukun kantaminen on kielletty, ja sapattisääntöjä rikkovia voidaan kivittää.


Kaikenlainen työnteko on väärin, joten hotelleissa on usein sapattihissit. Sapattihissi pysähtyy automaattisesti joka kerroksessa, joten hissinappia ei tarvitse painaa.


Älä hämmästy, vaikka et saisi voita leipäsi päälle, tai oikeaa maitoa kahviisi. Jos ravintola on kosher, ei maitoa ja lihaa tarjota samalla aterialla, eikä äyriäisiä milloinkaan.


Juutalaisuuden tiukimmat säännöt ovat vaikeita noudattaa. Esimerkiksi syys- tai lokakuinen sovitusjuhla Jom KIppur vaatii niin tarkkaa siivoamista, että monet perheet viettävät juhlan hotellissa.


Juhlaan kuuluu myös vuorokauden mittainen paastoaminen. Myös peseytyminen, kosmetiikka ja nahkakenkien käyttö on kiellettyä. Kaikki kaupat menevät kiinni, julkinen liikenne ja lentoliikenne lakkaa, eikä televisiolähetyksiä ole.


Jos lähdet käymään Jordaniassa, ota kuva paluulipustasi ja hotellivarauksestasi. Näin pääset helpommin takaisin Israelin puolelle. Israelin rajalla ollaan todella tarkkoja, tulitpa sitten Suomesta tai Jordaniasta.


Sinua saatetaan tentata pitkään ja hartaasti vierailusi perimmäisistä syistä, vaikka kertoisit olevasi pelkkä turisti.


Passiisi laitetaan rajalla tarra, mikä kertoo Israelin rajaviranomaisille sinun vierailleen Jordaniassa matkasi aikana. Varaudu erityisen tiukkaan turvatarkastukseen.


Kun on aika poistua Eilatista, joudut käymään monessa kuulustelussa ja läpivalaisussa ennen kuin pääset tax free -alueelle (silloinkin, vaikka et olisi käynyt Jordanian puolella).


Varaa aikaa ainakin 3 tuntia, ja säästä eri tarkastuspisteillä saamasi eriväriset tositteet aina lentokoneeseen saakka.0 comments